Dijalog sa nepoznatim neprijateljem

Gledala sam čoveka s terase držeći šerpu punu vode u rukama i čekala da krene da urinira, pa da ga polijem. Kakvo uzbuđenje! Dugo je stajao u mraku i nešto čačkao, a ja sam vrebala. U trenutku kad je šerpa bila ’’na gotovs’’, on je sve upropastio jer se začuo zveket ključeva koji mi je objasnio da čovek ima garažu ispod moje terase, a ne punu bešiku. U ovom komšiluku nešto mora pod hitno početi da se događa ili ću ja početi (nastaviti) da izmišljam. Povukla sam se u svoje skromne odaje.

10403095_10153042673923559_4095551909092678892_nIma već mesec dana kako sam počela da iznajmljujem stan kod železničke stanice u Novom Sadu i subotom uveče hodam s papilotnama po bulevaru da nađem lepo i jeftino vino za svoje goste. Ono što je šokiralo malu provinciju, šokira i veliku, ali nisu to papilotne, nego moja usplahirenost životom i osim što imam manje vremena da napravim scenu u gradskom autobusu, ništa se nije promenilo. Skoro ništa, osim velikih i važnih stvari.

Taman kad sam pomislila kako će potraga za malim nasušnim incidentima dugo trajati, autobus broj 7 me je brže-bolje razuverio! Posao, muškarci, pa čak i putovanja, sve ono čega su pune čašice razgovora sa drugaricama, nikada neće biti tako inspirativni kao jedan ludi i neočekivani dijalog sa nepoznatim neprijateljem! Uostalom, za raščlanjivanje tako krupnih pitanja traže se energija i hrabrost, a ne ova lekovita vickastost (kakva nezgrapna reč). (Pravdam se vama koji me pitate zašto ne pišem o ’’važnijim stvarima’’.) Kupila sam kafu-za-poneti i uletela u autobus, a nekim čudom našla sam mesto da sednem, mada sam odmah znala da će mi to biti naplaćeno. Na sledećoj stanici, jutarnja gužva dodelila mi je saputnicu sa crvenim tapirungom i sitnim očima, koja je dobro zategla pojas na perjanoj jakni, jednoj od onih koje odbijam da nosim jer ne želim da plovim ulicama kao cepelin, već biram da narušavam svoje zdravlje (potcenjenom) elegancijom. Pogledala je u moje kineske rukavice i zeleni mantil kupljen na sniženju (u vrednosti skupljeg sira trapista), i zahvaljujući svojoj površnosti i lošoj svakodnevnici, pomislila je kako sam bogatija i srećnija nego što jesam. Otvorila je usta i uputila mi nekoliko reči koje nisam odmah razabrala, pa je pojačala ton: ’’Ne pije se kafa u autobusu, da znaš, možeš nekog da poliješ! Je l’ si me čulaaaa?!’’ Umesto da je polijem kao što je tražila, ja sam otpočela svoju besedu ’’o plitkovima i nitkovima koji mogu da me uplaše…’’, kradući neke Andrićeve rečenice iz ’’Znakova pored puta’’, podigla visoko svoju kafu-za-poneti i postavila joj dijagnozu: ’’Ustala jutros zla žena i krenula da pravi red po autobusu.’’ Autobus nije promenio svoju trasu zbog ovog sudara dva sveta, a ja sam neustrašivo nastavila da srčem. Pre nego što će izaći na sledećoj stanici, nagnula se da udari pečat na svoju primedbu: ’’To je zakonom zabranjeno, da znaš! U autobusu piti kafu!’’download

Nekoliko puta u životu osetila sam ono što, u nedostatku strpljenja i vremena za sagledavanje, nazivamo mržnjom, a ovo je bio otrovni zrak te biljke. S njene i, očekivano s moje strane. Međutim, osim objašnjenja da je psihički labilna, imam još jedno koje po nekom klišeu počinje sa patetičnim ’’Možda!’’ i sadrži mnogo istih u sebi. Možda se ovde nisu sudarila dva sveta, nego nam je tesno u jednom. Možda je i ona ovih dana bila u potrazi za malim nasušnim incidentom. Ako neće napisati duhovitu belešku, onda će sigurno imati koga da ogovara jedne dosadne srede dok čeka da se život promeni. Ja joj se zahvaljujem na temi za program na radiju!

11 мишљења на „Dijalog sa nepoznatim neprijateljem

  1. Razbijanje svakodnevnih vizuelnih navika. Navikli smo da se u autobusu samo prevoze ljudi, pa je nekome teško i da zamisli da neko može da pije kafu u autobusu, ili da puši elektronsku cigaretu. Mislim da su navike čudo 🙂

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s